Skip to content Skip to footer

SEO Uzmanı Ne İş Yapar?

SEO uzmanı, Arama Motoru Optimizasyonu alanında kendini geliştirmiş profesyonel kişilerdir. Web sitelerinin arama motorlarında daha iyi trafik alabilmesi ve üst sıralarda yer edinebilmesi için yapılması gereken tüm çalışmaları eksiksiz yerine getiren uzmanlardır. Organik trafiğin artırılması ve sitelerin rakiplerinden daha öne çıkmasında SEO uzmanlarının görevlerinin önemi oldukça büyüktür. Bundan dolayı SEO uzmanı ne yapar sorusu oldukça merak edilen bir konudur. 

Yeni meslekler arasında önemli bir yeri olan SEO uzmanlığının birtakım görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu kişiler hedef kitlelere yönelik olarak çalışırlar. Hizmet verecekleri kurum ve firmaların gereksinimlerini belirleyerek buna uygun bir kitle belirleyip, kitleye uygun olarak hizmet sunulmasında görev alırlar. Anahtar kelime araştırmasından içerik optimizasyon sürecine kadar oldukça kapsamlı görevleri yerine getiren kişilerdir. 

SEO Uzmanı Nedir?

SEO uzmanı nedir sorusu bu alan ile ilgilenen birçok kişiyi yakından ilgilendirmektedir. Mesleğin tanımı ve görevleri birçok kişi tarafından tam olarak bilinmemektedir. SEO kavramı Arama Motoru Optimizasyonu kelime grubunun İngilizcesinin kısaltmasıdır. SEO uzmanı da bu alanda uzmanlığını kanıtlamış deneyimli kişilerdir.  Yeni meslek trendlerinden biri olan SEO uzmanlığı hem avantajlı hem de dezavantajlı bir alandır. En önemli avantajı bilişim sektörünün önemli parçalarından biri olması ve süreklilik arz eden iş olanakları sunuyor olmasıdır. 

Ancak bu alanda gerçek anlamda ve başlı başına SEO eğitimi alabilmek için yeterli kurum sayısı bulunmamaktadır. Bu da en önemli dezavantajlarından biridir. Birçok kişi SEO uzmanı olmak istese de en önemli nokta bilgi ve eğitim alanında kişilerin kendilerini yetiştirmeleri gerekliliğidir.  Dünya genelindeki bilişim gelişmelerini takip ederek meslek alanında her yenilikten haberdar olması gereken kişilerdir. 

SEO Uzmanı Ne İş Yapar?

SEO uzmanı ne iş yapar sorusuna net olarak yanıt vermek gerekir ise iş tanımları oldukça geniştir. Bu kişiler üstlendikleri web siteleri Google, Yandex gibi arama motorlarında en üst sıraya taşımak ile görevli olan kişilerdir. En önemli görev tanımları arasında şunları saymak mümkün olabilir:

  • SEO uzmanları anahtar kelime araştırması yaparak konu ile ilgili en çok aranan kelimeleri tespit ederler. Bu araştırılan anahtar kelimeler web siteye belirlenmiş olan hedef kitleyi çekmek için son derece önemlidir. 
  • Web sitenin teknik alt yapısı ile ilgilenerek sitenin daha hızlı, mobile uyumlu hale getirilmesini sağlarlar. Aynı zamanda SSL sertifikaları, URL yapıları ile yakından ilgilenirler. 
  • Mevcut içeriği ya da gerekiyor ise yeni içerikleri belirleyerek sisteme girişlerini yaparlar. Başlık etiketlerinden meta açıklamalarına kadar her detay ile yakından ilgilenen kişilerdir. 
  • Web sitesine dış bağlantılar ve geri bağlantılar almak adına önemli stratejiler geliştirmektedirler. 
  • Web sitenin performansını izlemek ve analiz ederek gereken durumlarda raporlar hazırlamak da görevleri arasında yer almaktadır. Çeşitli analiz programlarını kullanabilmeleri bu süreçte önemlidir. 
  • Rakip web sitelerini takip ederek analiz edebilmeli ve siteler arası rekabet avantajlarını en iyi şekilde değerlendirebilmelidirler. 

SEO trendlerini takip etmeleri ve değişen dijital dünyaya uyum sağlayan web site ortamı yaratmaları en önemli görevleri arasında yer almaktadır. 

SEO Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

SEO uzmanı maaş bilgisi kişinin meslekteki profesyonelliğine bağlı olarak değişmektedir. Bir şirkete bağlı olarak çalışan kişilerle bireysel olarak bu işi yapan kişilerin aldığı maaş ve kazanç tutarı birbirinden farklılık gösterebilir. Bazı kişiler bireysel olarak çalışıp birden fazla şirkete SEO danışmanlığı ve uzmanlık hizmeti verirken bazı kişiler sadece tek bir kurum ya da şirketin bünyesinde SEO uzmanı olarak çalışabilir. 

Böyle durumlarda SEO uzmanı maaşları da farklılık göstermektedir. Aynı zamanda yeni işe başlayan bir kişi ile yıllarını bu işe vermiş olan kişiler arasında da maaş farklılıkları olabilmektedir. Bu nedenle en önemli konu ortalama maaş tutarları üzerinden bir bilgi vermektir. Bu kişiler ortalama olarak 20 bin TL ile 30 bin TL arasında maaş almaktadırlar. SEO uzmanı çalışma saatleri de kişilerin çalıştıkları firmalara göre farklılık gösterir. Eğer kişiler kendi işlerini yapmayı tercih ediyorlarsa esnek saatleri de değerlendirebilirler. 

Kimler SEO Uzmanı Olabilir?

SEO uzmanı nasıl olunur sorusuna yanıt vermek gerekirse öncelikle kişilerin bilişim alanına karşı büyük bir ilgi göstermesi gerekir. Teknolojiye ve bilişime ilgi duyan kişiler bu alanda kendilerini yetiştirerek ve sertifikasyon programlarına katılarak SEO uzmanı olabilirler. Her ne kadar üniversite okumak gerekli olmasa da böyle durumlarda SEO uzmanı olmanın oldukça önemli detayları bulunmaktadır. Mesleğin gerektirmiş olduğu birçok teknik detayı bilmek büyük bir öneme sahiptir. Çalıştığınız bir firmanın internet üzerinde daha bilinir hale gelmesi için çeşitli programları kullanmanız gerekir. SEO uzmanının özellikle şu programları kullanması son derece önemlidir:

  • Gogle Analytics
  • Google Search Console
  • Moz Pro
  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Screaming Frog SEO Spider
  • Yoast SEO
  • Google Keyword Planner
  • Bing Webmaster Tools
  • Majestic SEO

Bununla birlikte kişilerin hedef kitle belirleme konusunda öncelikle çalıştıkları firmanın ya da kişilerin sektörlerini iyi incelemesi gerekir. Sektöre en uygun hedef kitleyi belirledikten sonra hedef kitleye hitap eden anahtar kelimeleri bulmak içerik ve görselleri hazırlamak büyük bir yaratıcılık gerektirmektedir. Bununla birlikte bir web site kurulum süreci hakkında bilgi sahibi olmakta SEO uzmanı için oldukça önemli teknik detaylar arasında yer alır.

Nasıl SEO Uzmanı Olunur?

SEO uzmanı olmak isteyen kişiler öncelikle bu alandaki teknik bilgilere sahip olmalıdır. Ancak temel bilgilere sahip olmak SEO uzmanı olmak için yeterli değildir. Kişilerin kurslara ve çeşitli eğitimlere katılmaları gerekmektedir. SEO araçlarını kullanmayı bilmeden bu alanda kariyer fırsatlarını yakalamak düşünüldüğünden çok daha zordur. Nasıl SEO uzmanı olunur sorusuna çok yönlü yanıtlar vermek gerekir. Gerek pratikte gerekse teoride yeterli bilgiye sahip olmak önem taşır.

Bu işte deneyim kazanabilmek için kişiler öncelikle kendi web sitelerini oluşturarak optimize etmeye başlayabilirler. Anahtar kelime araştırmaları yaparak ve SEO araçlarını kullanmayı öğrenerek rahatlıkla kendilerini geliştirebilirler. Ancak bu alanda yüksek başarı için profesyonellerin eğitimlerine ve seminerlerine katılmak da kariyer gelişiminde önemli bir yer tutar. Böyle durumlarda SEO eğitimleri almayı tercih etmek daha kısa ve kolay yol almanıza yardımcı olur. 

SEO Uzmanlığının Geleceği Var Mı?

Birçok kişi SEO uzmanlığının geleceği var mı konusunu oldukça merak etmektedir. Nasıl SEO uzmanı olunur sorusu da bu bağlamda oldukça önem arz eden detaylar arasındadır. Kiler geleceği olan mesleklere yöneldikleri için SEO uzmanlığını da değerlendirmeye alabilmektedir. Özellikle son yıllarda yaşanan pandemi süreci nedeniyle insanlar tüm alışverişlerini internet üzerinden yapmayı tercih etmektedir. 

Önemli bir alışkanlık haline gelen internet alışverişleri ile birlikte birçok firmada internet satışına yönelmiş durumdadır. Ancak firmaların internet üzerindeki rekabetleri bağlamında öne çıkabilmek içinse uzmanlarına büyük bir ihtiyaç duyulur. Bu da SEO uzmanlığının geleceğinin var olduğu anlamını taşımaktadır. Ancak bunun için kişilerin kendini yetiştirmesi ve çeşitli sertifikasyon programlarına katılması gerekir. Böylelikle iyi bir firmada işe girmek ve işinin devamlılığını sağlamak mümkün olmaktadır.