Skip to content Skip to footer

Nasıl Siber Güvenlik Uzmanı Olunur?

Siber güvenlik uzmanı, çalışmış olduğu kurumların elektronik ve bilgi sistemlerinin korunmasından sorumlu olan kişilerdir. Bu kişiler özel ya da devlet kurumlarında çalışabilme şansına sahip olurlar. Siber ağlar ve bilgisayar teknolojileri alanında eğitim alan kişilere her geçen gün daha fazla gereksinim duyulmaktadır. Bundan dolayı iş alanları arasında karar sürecinde olan birçok genç siber güvenlik uzmanı nasıl olunur sorusuna yanıt aramaktadır.  Bu alanda çalışan kişilerin bilgisayar teknolojilerine oldukça hâkim olması gerekmektedir. Bu alanda nitelikli ve işini bilen birçok personele gereksinim duyulmaktadır. Bununla birlikte bu alanda meslek edinmek isteyen kişilerin mesleğin sorumluluklarını detaylı olarak bilmesi gerekiyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?

Siber güvenlik uzmanı nedir sorusuna net olarak yanıt vermek gerekirse hizmet verdikleri kurumların bilgi sistemlerinden sorumlu kişilerdir. Bu kişiler bulundukları işletmelerde belirli faaliyetleri yerine getirmek durumundadırlar. Bu kişilerin mutlaka algoritmaları çözümleme ve yenilerini geliştirebilme kabiliyetine sahip olmaları gerekiyor. Siber güvenlik uzmanı ne iş yapar sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkün olur:

  • Siber güvenlik personelleri potansiyel tüm siber tehditleri ve zayıf noktaları tanımlayarak sistemleri daha güvenli hale getirmeye çalışırlar.
  • Siber güvenlik uzmanları günlük kayıtları ve diğer verileri sürekli olarak analiz ederek izlemek durumundadırlar. Ağ trafiğini kontrol ederek sistemleri tehditlere karşı korumaya alırlar.
  • Siber güvenlik uzmanı görevi aynı zamanda ağ ve sistemleri güncel tutmaktır. Zayıf noktaları sürekli olarak kapatarak güvenlik açıklarını ortadan kaldırmaktır.
  • Bunların yanında çalıştıkları şirket için güvenlik politika ve prosedürleri oluşturmalıdır. Bu prosedürleri güncellemek ve uygulamak da önemli görevlerindendir.
  • Güvenlik yazılımlarını kurmak, güncellemek ve yapılandırmak yanında zararlı yazılımları sistemden uzak tutmak önemli görevleri arasında yer alır.
  • Çalışanları siber saldırılar karşısında bilgilendirmek ve güvenlik farkındalığı yaratmak da bu mesleğin görevleri arasında yer alır.
  • Gerçekleşmiş bir siber saldırı var ise bu olayları takip ederek net yanıtlara ulaşmak da yine kişilerin görevleri arasındadır.

Bunların yanında çalıştıkları kurumların bilgi ve ağ sistemlerindeki saldırı zaaflarını da belirleyerek bu zaaflara karşı önlem almaları oldukça önemli noktalar arasındadır. Yeni yazılımlar geliştirmeleri ve yapılan saldırılara karşı yüksek performans gösteren planlamalar yapabilmelidirler.

Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Siber güvenlik uzmanları çalıştıkları işletmelerde birçok görevi üstlenebilen kişilerdir. Ancak üstlendikleri görevler tamamen bilgi teknolojileri ile ilgili alanlardır. Siber güvenlik çalışma alanları arasında şunlar yer alır:

  • Özel şirketler
  • Sağlık kuruluşları
  • Özel siber güvenlik şirketleri
  • Ordular
  • Yerel yönetimler
  • Bağımsız siber güvenlik uzmanlığı
  • Araştırma ve geliştirme şirketleri

Siber güvenlik uzmanı bilmesi gerekenler tamamen bilişim sektörü ile alakalıdır. Aynı zamanda çalıştıkları kurumların bilgi varlıklarını ve verilerini korumak da bu kişilerin görevleri arasında önemli bir yer edinir. En çok çalışma alanı buldukları yerden bir diğeri de veri merkezleri ve bulut hizmet sağlayıcıları alanıdır. Burada müşterilerinin verilerini korumak için siber güvenlik uzmanlarına geniş ölçüde ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni güvenlik teknolojileri geliştirmek için araştırma merkezlerinde en çok ihtiyaç duyulan meslek grubu içerisinde yer aldığını söylemek mümkündür.

Siber Güvenlik Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Siber güvenlik uzmanı maaş konusunda farklı fiyat aralıklarından bahsetmek gerekir. Öncelikle bu alanda çalışılan sektör ve işteki kıdem son derece önemli faktörlerden biridir. Kişiler çalışma alanlarını seçerken maaş durumunu da dikkate almak durumundadır. En düşük ve en yüksek olmak üzere farklı maaş tutarları olduğu söylenebilir. Aynı zamanda maaşları kıdemli ve sektörde yeni işe başlayan olmak üzere farklılıklar görülebilir.  Kıdemli bilgi güvenliği uzmanı olarak çalışan kişiler en düşük ortalama 39 bin 310 TL alırken en yüksek 75 bin 560 TL alabilmektedir. Bununla birlikte ağ ve siber güvenlik uzmanı olarak çalışan kişiler en düşük ortalama 23 bin TL alırken en yüksek 60 bin TL civarında maaş almaktadırlar. Meslekte çalışılan yıl ve kurum, sektör gibi faktörler alınan siber güvenlik maaşları üzerinde oldukça etkilidir.

Kimler Siber Güvenlik Uzmanı Olabilir?

Maaş tutarının yüksek ve iş alanlarının geniş olması kişilerin bu alanda arayışa girmesini sağlar. Böyle durumlarda siber güvenlik uzmanı olmak için nereden başlanmalı sorusu oldukça araştırılan konulardandır. Bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin şu niteliklere sahip olmaları gerekiyor:

  • Siber güvenlik alanında alınacak lisans ya da yüksek lisans derecesi kariyerde hızlı ilerlemek için son derece önemlidir. Özellikle bilgisayar bilimi ya da mühendisliği alanında eğitim alan kişiler çok daha rahat siber güvenlik uzmanı olabilirler.
  • Siber güvenlik alanında sertifikaya sahip olanlar kariyer fırsatlarını değerlendirebilirler. Bu sertifikalar içerisinde Certified Information Systems Securtiy Professional, Certified Information Securty Manager gibi sertifikalar son derece önemlidir.
  • Teknik anlamda bu kişilerin yeterli olması gerekiyor. Ağ ve sistemlerle çalışabilme yeteneğinde kişiler olması önemlidir.
  • Analitik yeteneği güçlü kişiler olması gerekir. Bu kişilerin siber saldırıları tespit ederek analiz edebilmeleri son derece önemlidir. Aynı zamanda günlük veriler ve ağ trafiği gibi konuları incelemek konusunda yeterli bilgilere sahip olmalıdırlar.
  • Siber güvenlik uzmanı olmak isteyen kişilerin kesinlikle iş ahlakına sahip olması gerekiyor.

Siber güvenlik uzmanı olmak için bilinmesi gerekenler bunlarla sınırlı değildir. Aynı zamanda kişilerin sürekli olarak öğrenmeye açık bireyler olması gerekiyor. Yeni tehditler ve güvenlik önlemleri gibi konularda kendilerini geliştirmeleri büyük önem taşıyor.

Nasıl Siber Güvenlik Uzmanı Olabilirim?

Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur sorusuna yanıt vermek gerekir ise bu alanda iyi bir eğitim almak son derece önemlidir. Kişilerin çeşitli kurslara katılarak sertifika alması büyük önem taşımaktadır. Bu alanda öncelikle kişilerin siber güvenlik alanındaki teknik bilgilere hâkim olması gerekiyor. Temel bilgi ve beceriler geliştirilmeli ve sertifika alma hedeflenmelidir.  Bu sertifikaları almak da yeterli olmaz. Kişilerin mutlaka alanlarında gerçek anlamda deneyim kazanmaları gerekmektedir. Staj yapmak ya da bir kurumda bu alanda gönüllü çalışmak kariyerin gelişmesinde etkili faktörler arasında yer almaktadır.

Eğitim linki: https://btakademi.com/egitim/siber-guvenlik-uzmanligi-2678

Siber Güvenliği Geleceği Var mı?

Siber güvenliği uzmanı nasıl iş bulur sorusu ise bu işin geleceğini görmek adına önem taşıyan faktörlerden biridir. Kariyer sitelerinde bu alanda oldukça geniş skalada personel arayışı bulunmaktadır. Siber güvenlik uzmanı nerelerde çalışabilir sorusuna yanıt verirken iş bulmanın da kolay olduğu vurgulanabilir. Özel ve kamu birçok kurumda iş bulmanın mümkün olduğu söylenebilir. Özellikle internet çağında her geçen gün daha da ilerleme kaydediliyor olması bu alanda yetişmiş personele olan gereksinimi oldukça artırmaktadır.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Üniversite Mezunu Olmak Şart mı?

Bu alanda çalışabilmek için üniversite mezunu olmanın gerekliliği bulunmamaktadır. Ancak kişiler çeşitli sertifika programları ile kendilerini geliştirebilirler. Siber güvenlik uzmanı sertifikası nasıl alınır sorusunun yanıtı da önemlidir. Bu alanda eğitim veren akademiler ya da kurslar tercih edilebilir. En önemli sertifikalar arasında

  • Certified Information Systems Securty Professional (CISSP)
  • CompTIA Securtiy+
  • Certified Information Security Manager (CISM)
  • Certified Information Systems Auditor (CISA)

Gibi sertifikalar yer almaktadır. Alınan eğitimlerle birlikte oldukça başarılı kariyer geliştirme imkânı doğabilir.