Skip to content Skip to footer

Nasıl Sosyal Medya Uzmanı Olunur?

Sosyal medya uzmanı, markaların ya da şirketlerin bilinirliğini artırmak için çeşitli pazarlama faaliyetlerini yerine getiren kişilerdir. Bu kişiler çalıştıkları firmalar adına satışları artırmak ve stratejileri planlamak ve uygulamak ile sorumlu kişilerdir. Son yıllarda sosyal medya kullanımının giderek artış göstermesi ile birlikte bu mecralar birçok firma için önemli bir Pazar haline gelmeye başladı. 

Organizasyonların ya da bireylerin sosyal medya ortamlarında tanınmalarında son önemli görevler üstlenen uzmanlar bu alanda profesyonel davranmak durumundadır. Sosyal medya mecralarında vakit geçiren hedef kitleye uygun ve dikkati çekecek düzeyde paylaşımlar yapılması özellikle görevleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte sosyal medya uzmanı bilmesi gerekenler arasında oldukça geniş çapta bir görev tanımları da bulunur.

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Sosyal medya uzmanı nedir sorusu günümüzde oldukça araştırılan konular arasında yer alıyor. Her geçen gün daha fazla kişinin yer aldığı sosyal mecralarda firmaların da yer almaya başlaması ile birlikte firmaları buralarda temsil edecek profesyonel kişilere gereksinimi artırmaktadır. Bu kişiler sosyal medya platformlarında paylaşılması gereken içerikleri planlamaktan sorumludurlar. Aynı zamanda firmaların ya da hizmet verdikleri kişilerin takip eden sayısının artırılmasından ve bu kişiler ile etkileşimin sağlanmasında da görevlidirler. 

Oldukça geniş bir alana yayılan ve birçok farklı yaş grubunun yer aldığı sosyal medya mecraları son derece profesyonel davranmayı gerekli kılar. Birçok kişinin aynı anda takibe aldığı sayfaları yönetmek ve her kesime hitap edebilmek için alanında uzman olmayı gerekli hale getiren konulardandır. Organizasyonların hedeflerine uygun şekilde hareket edilmesi de önemle üzerinde durulan konulardandır. 

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

Sosyal medya uzmanı ne iş yapar sorusu da bu bağlamda oldukça önem taşıyan yanıtlar içerir. Bir sosyal medya uzmanının öncelikle iş tanımı içerisinde neler olduğunun bilinmesi büyük önem taşır. Böyle durumlarda fenomen ile sosyal medya uzmanlığını birbirine karıştırmamak gerekir. Sosyal medya uzmanları farklı firmalar ya da kişilerin sosyal mecralardaki hesaplarını yöneten ve etkileşimin artırılmasından sorumlu olan kişilerdir. Sosyal medya uzmanlarının birtakım görev ve sorumlulukları arasında ise şunları saymak mümkün olur:

  • Çalıştıkları organizasyonların hedef kitlesine uygun şekilde sosyal medya stratajileri geliştirmek en önemli görevlerinden biridir. Aynı zamanda markanın daha bilinir hale getirilmesi, müşterilerin katılımlarının teşvik etmek gibi konularda da çalışmalar yaparlar. 
  • Bunların yanında ilgi çekici paylaşımlar hazırlamak, görsel ve metinler düzenlemek önemli görevleri arasında yer almaktadır. Takipçileri etiketlemek ve onların da katılımlarını artırmak adına içerik planları yapmak görevleri arasında yer alır. 
  • Sosyal medya kampanyalarını yönetmek organizasyonların tüm ürün ve hizmetlerinde özel paylaşımlar hazırlamak görevleri arasındadır. 
  • Firmanın ya da organizasyonun hedef kitlesine uygun reklam stratejileri hazırlamak ve bütçeleri yönetmek görevlerindendir. 
  • Bunların yanında yapılan tüm çalışmaların performansının daha net şekilde takip edilebilmesi için raporlar hazırlamak görevleri arasında sayılabilir. 
  • Müşteri iletişimi, trend ve değişiklikleri yakından izlemek önemli sorumlulukları arasında yer almaktadır. 

Sosyal medya uzmanları reklam yönetimi konusunda da deneyimli kişiler olmalıdır. Bunların yanında sosyal medya araçlarını son derece analitik şekilde kullanabilen kişiler olmalı ve firmalarını her mecrada profesyonel bir şekilde temsil edebilmelidirler. 

Sosyal Medya Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Sosyal medya uzmanı maaş konusunda net bilgi vermek mümkün olmaz. Çünkü bu alanda çalışan kişilerin aldıkları maaşları hem kurumlara hem de meslekte geçirdikleri yıla göre farklılık gösterebilir. Ancak ortalama olarak sosyal medya uzmanı kaç para alır sorusuna yanıt vermek gerekir ise 21 bin 800 TL olduğu söylenebilir. En düşük sosyal medya uzmanı fiyatları aylık olarak 15 bin TL’dir. En yüksek ise 35 bin TL şeklindedir. Kişilerin deneyimi ve kıdemi bu süreçte en önemli faktörlerden biridir. Bunun yanında kurumsal bir firmada çalışıyor olmak da yine sosyal medya uzmanlarının maaşlarında farklılık yaratan unsurlardan biridir. 

Kimler Sosyal Medya Uzmanı Olabilir?

Sosyal medya uzmanı olmak isteyen kişilerin birtakım yeterliliklere sahip olmaları gerekir. Bu kişilerin öncelikle sosyal medya ortamında yaratıcı davranabilmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda şu özellikleri taşımalıdırlar:

  • Hem sözlü hem de yazılı olarak iletişim becerileri kuvvetli kişiler olmalıdır. 
  • Çoklu olan görevleri önceliklendirerek tüm işleri bir plan çerçevesinde yapabilmelidirler. 
  • Ekip çalışmasına yatkın kişiler olması büyük bir önem taşır. 
  • Son teslim tarihlerine uygun şekilde çalışmalıdırlar. 
  • Tüm sosyal medya mecralarını aktif ve profesyonel şekilde kullanabilme yeterliliğine sahip olmalıdırlar. 

Bu özellikleri taşıyan kişiler sosyal medya alanında uzman olarak oldukça başarılı işler çıkarabilirler. 

Nasıl Sosyal Medya Uzmanı Olunur?

Sosyal medya uzmanı olmak isteyen kişilerin üniversite okumasına gerek duyulmaz. Ancak bu alanda çeşitli sertifika programlarına katılmış olmak ve bu alanda kendilerini yetiştirmek olmak önemlidir. Pazarlama bölümünden mezun olanlar, sosyal medyayı yakından tanıyan kişiler meslekte oldukça başarılı olabilirler. 

Sunmuş olduğumuz Sosyal Medya ve Dijital pazarlama eğitimini tamamlayarak Sosyal medya uzmanı olma yolunda ilk adımı atabilirsiniz: https://www.btakademi.com/egitim/sosyal-medya-ve-dijital-pazarlama-egitimi-9

Bununla birlikte meslekte pratik ve deneyim kazanmak yüksek başarı elde etmek için oldukça önemlidir. Firmaların hedef kitlelerine hitap edebilecek yaratıcılıkta olmak da ayrıca önem taşıyan faktörler arasındadır. Bunların yanında uzmanlığı destekleyen sertifikalar almak meslekte kariyer başarısı için önem taşıyan konulardandır. Sosyal medya uzmanı nerede çalışır sorusuna da bu bakımdan yanıt vermek gerekir ise özel şirketler oldukça iyi düzeyde çalışma olanağı sunmaktadır.

Sosyal Medya Uzmanlığının Geleceği Var mı?

Sosyal medya uzmanlığının geleceğinin olduğundan bahsetmek mümkündür. Çünkü günümüzde büyük ve geniş insan kitleleri buralarda oldukça çeşitli amaçlar için vakit geçirmektedir. Bundan dolayı firmalar klasik reklam ve tanıtım çalışmalarından çok sosyal medya tanıtımlarına yönelmeyi tercih etmektedir. Bu da sosyal medya uzmanına olan gereksinimi her geçen gün daha da artırmaktadır.